W tym tygodniu ruszyliśmy z barowym menu w Zoni. Jest dostępne przez cały dzień przez cały tydzień. Jadłospis barowy składa się z naszych wędlin, kiszonek, wypieków i naprawdę zajebistego salcesonu. Dania są proste i bardzo cieszą.Pasują na lunch, przekąskę w trakcie dnia lub wieczora. Nie będę ukrywał, że został stworzone z zamysłem połączenia ich z wódką. A u nas wódki jest w bród – znajdziecie 161 etykiet – i cały czas ich przybywa.
Flaki po warszawsku – to moim zdaniem obowiązek w karcie w każdym lokalu gastronomicznym przy Ząbkowskiej. W naszej wersji jest dużo węgierskiej wędzonej papryki, pulpety cielęce z cielęcym szpikiem, tarty ser cheddar z Mlecznej Drogi.
KISZONKI I FERMENTACJE
Ogórki, jabłka, rzodkiewki, buraki, olej rydzowy z miodem// 14,-

Kiszonki i fermentacje, Fot. Igor Haloszka
PATE Z WĄTROBY
Galaretka z madeiry, grzanka z chleba wileńskiego// 12,-

CZARNY SALCESON
Kiszone: ogórki, buraki, jabłka, chrzan, zioła// 12,-

RIBEYE SZCZEPIONY KROPIDLAKIEM
Pięć plastrów dojrzewającego, szczepionego antrykotu, czarna rzepa macerowana w cytrusach z pieprzem//18,-

KARKÓWKA ZŁOTNICKA
Pięć plastrów podwędzonej karkówki ze złotnickiej białej zaszczepionej kropidlakiem, kiszona dynia // 16,-

WĘDZONA SŁONINA MANGALICY
Trzy plastry z kiszonym jabłkiem// 16,-

POLSKI KAWIOR
Antonius Caviar (30g) z jesiotra syberyjskiego
(Acipenser baerii) **** średnica ziarna 2,4-2,6 mm, bliny z orzechów laskowych i mąki gryczanej, crème fraîche a la polonaise z koperkiem i szafranem// 260,-
SZPIK WOŁOWY
Kiszone buraki, kiszone ogórki, natka pietruszki, koperek, salsa
szczypiorek, grzanka z chleba wileńskiego// 14,-

Szpik wołowy, Fot. Igor Haloszka
PIEROGI RUSKIE Z IKRĄ
Twaróg, cebula, suszona ikra szczupaka, pieprz 4szt// 16,-

Pierogi, Fot. Igor Haloszka
FLAKI PO WARSZAWSKU
Cielęce, z pulpetami ze szpiku i cielęciny, serem cheddar z
Mlecznej Drogi, węgierską ostrą i wędzoną papryką//28,-

Flaki, Fot. Igor Haloszka
WYPIEKI/ 16zł
- chleb wileński
- pszenne bułeczki
- orkiszowa razowa bułka na zakwasie z czosnkiem I rozmarynem
- do każdego pieczywa na życzenie podajemy do wyboru :
- masło z ikrą sledzia
- masło wędzone
- olej rydzowy i ocet jabłkowy

Fot. Igor Haloszka