BLOG, Menu

Bar Zoni – Jadłospis, 161 etykiet wódki

W tym tygodniu ruszyliśmy z barowym menu w Zoni. Jest dostępne przez cały dzień przez cały tydzień. Jadłospis barowy składa się z naszych wędlin, kiszonek, wypieków i naprawdę zajebistego salcesonu. Dania są proste i bardzo cieszą.Pasują na lunch, przekąskę w trakcie dnia lub wieczora. Nie będę ukrywał, że został stworzone z zamysłem  połączenia ich z wódką. A u nas wódki jest w bród – znajdziecie 161 etykiet – i cały czas ich przybywa.
Flaki po warszawsku – to moim zdaniem obowiązek w karcie w każdym lokalu gastronomicznym przy Ząbkowskiej. W naszej wersji jest dużo węgierskiej wędzonej papryki, pulpety cielęce z cielęcym szpikiem, tarty ser cheddar z Mlecznej Drogi.

KISZONKI I FERMENTACJE

Ogórki, jabłka, rzodkiewki, buraki, olej rydzowy z miodem// 14,-


Kiszonki i fermentacje, Fot. Igor Haloszka

PATE Z WĄTROBY

Galaretka z madeiry, grzanka z chleba wileńskiego// 12,-

Pate z wątroby
Pate z wątroby, Fot. Igor Haloszka

CZARNY SALCESON

Kiszone: ogórki, buraki, jabłka, chrzan, zioła// 12,-

CZARNY SALCESON, kiszone: ogórki, buraki, jabłka, chrzan, zioła
Salceson, Fot. Igor Haloszka

RIBEYE SZCZEPIONY KROPIDLAKIEM

Pięć plastrów dojrzewającego, szczepionego antrykotu, czarna rzepa macerowana w cytrusach z pieprzem//18,-

RIBEYE SZCZEPIONY KROPIDLAKIEM, pięć plastrów dojrzewającego, szczepionego antrykotu, czarna rzepa macerowana w cytrusach z pieprzem
Ribeye, Fot. Igor Haloszka

KARKÓWKA ZŁOTNICKA

Pięć plastrów podwędzonej karkówki ze złotnickiej białej zaszczepionej kropidlakiem, kiszona dynia // 16,-

KARKÓWKA ZŁOTNICKA, pięć plastrów podwędzonej karkówki ze złotnickiej białej zaszczepionej kropidlakiem, kiszona dynia
Karkówka, Fot. Igor Haloszka

WĘDZONA SŁONINA MANGALICY

Trzy plastry z kiszonym jabłkiem// 16,-

WĘDZONA SŁONINA MANGALICY, trzy plastry z kiszonym jabłkiem
Słonina, Fot. Igor Haloszka

POLSKI KAWIOR

Antonius Caviar (30g) z jesiotra syberyjskiego
(Acipenser baerii) **** średnica ziarna 2,4-2,6 mm, bliny z orzechów laskowych i mąki gryczanej, crème fraîche a la polonaise z koperkiem i szafranem// 260,-

SZPIK WOŁOWY

Kiszone buraki, kiszone ogórki, natka pietruszki, koperek, salsa
szczypiorek, grzanka z chleba wileńskiego// 14,-


Szpik wołowy, Fot. Igor Haloszka

PIEROGI RUSKIE Z IKRĄ

Twaróg, cebula, suszona ikra szczupaka, pieprz 4szt// 16,-


Pierogi, Fot. Igor Haloszka

FLAKI PO WARSZAWSKU

Cielęce, z pulpetami ze szpiku i cielęciny, serem cheddar z
Mlecznej Drogi, węgierską ostrą i wędzoną papryką//28,-


Flaki, Fot. Igor Haloszka

WYPIEKI/ 16zł

  • chleb wileński
  • pszenne bułeczki
  • orkiszowa razowa bułka na zakwasie z czosnkiem I rozmarynem
  • do każdego pieczywa na życzenie podajemy do wyboru :
  • masło z ikrą sledzia
  • masło wędzone
  • olej rydzowy i ocet jabłkowy

Fot. Igor Haloszka

Chcesz przeczytać więcej?